Colt Pocket 1849


 

 

                                                             London Pocket 1849

 

Zeldzame Colt London Pocket, 6" loop, eerste jaars productie (1853) en zogenaamde 'X-gun'.

NRA rating is 'very good'. Het bijzondere aan deze London Pocket is het serienummer waaronder een 'x' staat. Dit is geen inspectiemerkteken, maar wat het precies betekent is onbekend. Het komt alleen voor op London Pockets met serienummers tussen 574 en 917. Jordan en Watt (Colt's Pocket '49) houden het erop dat deze revolvers zijn opgebouwd uit onderdelen van eerder afgekeurde exemplaren. De onderdelen kwamen in het eerste jaar van de London productie grotendeels van de Hartford fabriek in de V.S. maar de Engelse keurmeesters in Londen waren strenger dan daar. Het totaal aantal geproduceerde 'X-guns' schatten Jordan en Watt op 165. Een andere verklaring geven Wilson en Sutherland (The Book of Colt Firearms). Zij noemen de mogelijkheid dat deze revolvers op bestelling waren of waren voorbestemd voor een afwijkende afwerking. Wilson en Sutherland schatten het aantal geproduceerde 'X-guns' op 200.

Dit exemplaar is geheel nummergelijk met 880x op barrel, frame, trigger guard, backstrap, cylinder en loading lever. Wedge en arbor pin genummerd 880. 

 

 

 

 

 


 

Cased set Colt Pockets met 4" loop, geproduceerd in 1856 

 

Mooie set Colt Pockets '49 in kistje met alle accessoires. NRA Fine met very fine to excellent grips. De serienummers liggen 90 uit elkaar en beide revolvers zijn van de veel gezochte "small trigger guard" variant. Opvallend is het loopadres op één van de twee, die van het enkel-lijns-type is, maar toch genummerd naar de revolver. Dit werd alleen door de Colt-fabriek zelf gedaan. De reden is raden. Misschien wilde de eigenaar van beide loopadressen een exemplaar. Dat de loop later door een defect vervangen is lijkt niet het geval, gezien de zeer goede conditie van de revolvers. Het blikje percussiekapjes, leeg in dit geval, is uitgevoerd in wit i.p.v. groen en alszodanig uiterst zeldzaam. Het kistje komt uit de periode en vermoedelijk door de wapenhandelaar aan de eerste eigenaar van de Pockets geleverd. Het interieur is origineel, in zeer goede staat en van een zeldzame configuratie. De buitenkant is ooit opnieuw gelakt. De accessoires zijn in zeer goede conditie. De afgebeelde nipple wrench is een moderne replica en is in het kistje inmiddels vervangen door een originele, in bijbehorende goede staat. De werking van beide revolvers is perfect.