Colt Baby Dragoon  


 

 

De eerste Pockets die verschenen in 1847/1848 waren kaliber .31 zakversies van de grote kaliber .44 Dragoons. Ze werden (meestal) goedkoop uitgevoerd door het weglaten van de loading lever en hadden net als hun grote broer de tot dan toe gebruikelijke "square back trigger guard". Deze revolvers waren bij het publiek enorm populair en al snel werden ze opgevolgd door wat we nu de Pocket '49 noemen. Daarmee maakte de square back guard plaats voor een afgerond exemplaar en de loading lever werd standaard.

Destijds heette wat we nu de Baby Dragoon noemen gewoon Pocket en na het verschijnen van de Pocket '49 werden de Baby Dragoons Old Model Pockets genoemd en de Pockets '49 gewoon Colt Pocket.

Wat betreft benaming en spraakverwarring laat ik de Root '55 (destijds New Model Pocket) buiten beschouwing.

 


    

                    Baby Dragoon met 3" loop, geproduceerd in 1848

 

Conditie is qua finish matig, maar desondanks heeft deze Baby Dragoon de tijd doorstaan en is zeker twintig jaar in actie geweest. Werking is nog goed, Texas Ranger Indian Fight scene is nog nauwelijks zichtbaar. Het serienummer op de cilinder werd nog van links naar rechts gestampt. De Colt Baby Dragoon met 3" loop is uiterst zeldzaam.

 

 

 

 


  

                        Baby Dragoon met 4" loop, geproduceerd in 1850

 

Conditie qua finish matig, maar ook deze Colt Baby Dragoon heeft de tijd doorstaan en vele jaren dienstgedaan. Dit exemplaar heeft model gestaan in het boek Colt's Pocket '49 van Jordan en Watt vanwege een dubbele roll stamp van het loopadres (foutje in de fabriek), als voorbeeld voor een verbeterde constructie van de hamer en omdat het één van de laatste Baby Dragoons is met oval cilinder stop slots en tegelijkertijd één van de eerste met de Stage Coach Robbery cylinder scene. Het aantal Baby Dragoons met deze combinatie van slots en scene dat de fabriek heeft verlaten wordt geschat op 35.

 

 

 

 

(Provenance Robert M. Jordan)


 

Cased Baby Dragoon met loading lever (te koop)

 

Bijzondere Baby Dragoon in origineel kistje met originele, correcte accessoires, ook wel "Transitional Pocket" genoemd. Deze Baby Dragoon, of Pocket is gemaakt in 1850, het overgangsjaar van het oude (Baby Dragoon) model, naar het nieuwe (Pocket) model. Bij Colt werden zelden of nooit onderdelen die nog op voorraad waren weggegooid als een model een volgend stadium van ontwikkeling inging. Zo heeft dit exemplaar al wel de voortaan standaard loading lever en rechthoekige cylinder stop slots, maar tegelijkertijd nog de oude square back triggerguard en korte trekker. Ook de grip is nog die van de laatste Baby Dragoons. 

De conditie van de revolver is bovengemiddeld met 80% originele finish op de loop. De finish op de cilinder lijkt ooit iets te zijn bijgewerkt. De case colours op het frame zijn typisch licht, zoals op alle exemplaren en modellen van die jaren. Het zilver op de guards is (ook typerend) goed aanwezig en ongeveer 70%. De grip is zeer goed met bijna alle originele vernis. Het kistje is in bijzonder mooie, originele conditie. De flask met "Eagle on a Hummock" is met de gekruiste revolvers boven de arend, de meest zeldzame van deze variant en redelijk goed met goede werking. De cap tin, nipple wrench en bullet mold zijn uitstekend.

 

  

        

      (Provenance Phillip Bleakney Estate Collection)